Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lindholmens kulturdag 2024

7 september kl. 11:00 - 22:00

Fri entré

Aftonstjärnans kulturförening tar initiativ till Lindholmens kulturdag 2024. Tillsammans med aktörer verksamma på Lindholmen bjuder vi in till ett brett och inkluderande kulturprogram. Programmet innehåller ett myller av aktiviteter och framträdanden. Det blir verkstäder för barn och familj, bio, framträdanden av artister ur Aftonstjärnans höstprogram, konstrunda och utställningar, loppis, skördemarknad och en massa annat.

Hela programmet är gratis!

 

Program

AFTONSTJÄRNAN (Plåtslagaregatan 2)

11:00 Fika & servering
I Aftonstjärnans kafé finns hembakat och matigare fika till försäljning hela dagen.

11:00-14:00 Visning av lägenhet på Aftonstjärnan (våning 2, använd entrén på hörnet i gatuplan)
Två familjer, tjugo personer på mindre än 60 m2. Hur var det möjligt och vilka var det som bodde där? Välkommen upp till lägenheten på Aftonstjärnan, så får du svar på det!

11.00-14:00 Aftonstjärnan av mjölkpaket? (foajén)
David Löfberg visar upp sitt pågående projekt att bygga en modell av Aftonstjärnan med mjölkpaket som bas och med annat blandat, återvunnet material.

11.00-15:00 Smarta kartan (kaféet)
Jonathan från SmartaKartan.se visar hur du kan leva mer klimatsmart, socialt och ekonomiskt i Göteborg. Kolla in allt som du kan hyra, byta, låna, dela, ge och få!

11.00-16.00 Gör din egen stadsvandring! (foajén)
Hämta text och karta vid informationsbordet i foajén och gå sen din egen tur runt om på Lindholmen. Du kan också följa med på en guidad tur, se mer information längre ner i programmet!

11:00-16:00 Keramikutställning (våning 3)
Besök Therese Alango i hennes keramikverkstad högst upp i huset!

11:15-11:45 Barnfilm: Linnea i målarens trädgård (salongen)
Både flickan Linnea och hennes pensionerade vän Blomkvist är mycket förtjusta i konstnären Monets tavlor. En dag åker de till Paris för att i verkligheten få uppleva hans konst och hans trädgård. Filmen är en blandning av animation, fotografier och filmade avsnitt.

12.00 Teaser: Carl-Einar Häckner (kaféet)
Carl-Einar gästar kulturdagen med förvillande magi och dråplig humor. I höst spelar han nya föreställningen Siluetter på Aftonstjärnan.

12:00-13:45 Prova på instrument med kulturskolan (salongen)
Prova på att spela instrument tillsammans med pedagoger från Kulturskolan Hisingen!

12:00-15:00 Filmworkshop (verkstaden)
Kom och gör film tillsammans med Martin Sjögren och Mattias Jonsson från Barnfilmskolan! I kulturdagens filmworkshop får ni flera korta filmuppdrag som resulterar i en kort film som ni sedan visar upp. Här kommer ni både få skådespela, sköta kameran och redigera. Alla är välkomna, gammal som ung!

13:00 Stadsvandring runt Lindholmen (startar vid Aftonstjärnans entré)
Maria Berggren, Lindholmsbo sedan 1967 och författare till boken Kära Lindholmen guidar oss runt i kvarteren.

13.00 Teaser: KG och Gunnar sitter på en bänk (kaféet)
Visartisten KG Malm delar med sig av funderingar kring livets förtretligheter, muntrationer och mysterier. Den 13-15 december framträder KG tillsammans med Gunnar Källström med föreställningen KG och Gunnar sitter på en bänk.

14.00 Kulturskolan Hisingens flöjtelever framträder (kaféet)

14.00-15.00 Prova-på-teater för barn 8–10 år (salongen)
Vill du testa att spela teater? Gillar du att leka i grupp, att vara kreativ och hitta på karaktärer? Under en timme kommer vi göra roliga drama- och teaterlekar och lära känna varandra. Kanske hittar du en ny kompis! Kanske älskar du detta och vill du fortsätta leka med oss i höst? För till hösten startar en helt ny grupp i teater för barn 8-10 år på Aftonstjärnan och detta är en chans att prova på och träffa oss pedagoger!

Obs, max 10 barn, först till kvarn. Anmäl dig till lillaaftonstjarnan@gmail.com eller vid informationsbordet på Aftonstjärnan under kulturdagen.

15:00 Stadsvandring runt Lindholmen (startar vid Aftonstjärnans entré)
Birgitta Holmdahl, arkitekt som ansvarade för ombyggnaderna på Lindholmen på 1980-talet guidar oss runt i kvarteren.

KULTURDAGENS FILMAFTON

17:00-17:30 Premiär: Last Ship & Gbg Tidevarv i VR (salongen)
Vi följer en kör på 400 röster som skapar en konsertversion av Stings musikal ”The Last Ship” till Göteborgs 400-årsjubileum. Körarbetet varvas med varvshistoria, anekdoter och minnen från igår & idag till imorgon med virtual reality. Det gamla och det nya svetsas samman till en sång, en film för Göteborg 400 år! Av Jonas Myrstrand, Studio Jox i samarbete med Körcentrum väst.

Texter och bilder från utställningen “Arven efter varven” lästes och projiceras under körkonserten. Boken “Arven efter varven” säljs i foajén efter filmen, av fotografen Lena Öritsland.

Varvshistoriska föreningen finns på plats, och efter filmen finns det också möjlighet att prova på VR i foajén!

18:00 Bio Aftonstjärnan 30 år (kaféet)
I år är det 30 år sedan biografen på Aftonstjärnan återinvigdes, efter ett uppehåll på 40 år. Kom och fira det i vårt kafé i pausen mellan kvällens filmer. Vi serverar dryck och snacks!

19:00 Film: Cinema Paradiso (salongen)
1994 återinvigdes Bio Aftonstjärnan med filmen Cinema Paradiso, under kulturdagen visar vi filmen igen! Giuseppe Tornatores nostalgiska mästerverk om vänskapen mellan en filmmaskinist och en filmtokig liten pojke på den italienska landsbygden är en av alla tiders mest älskade filmer och belönades (1989) med både en Oscar och en Golden Globe för Bästa utländska film samt Juryns stora pris i Cannes.

 

BACKA TEATER (Lärdomsgatan 1C)

11:00-12:00 Öppet rep på Backa Teater
Smygkika på repetitionerna av Vansinnet på Backa Teater inför premiären den 20 september. I Foajén har du också chans att träffa skådespelarna i höstens andra föreställning – Teorier om människan. Drop in kl 10:30-12:30. Öppet rep äger rum kl 11-12. Vansinnet rekommenderas från 10 år.

 

BONNABACKEN (Arbetaregatan/Plåtslagaregatan)

11.00-15.00 Skördemarknad
Odlare från Lindholmens koloniområde säljer sommarens skörd.

 

LINDHOLMSTORGET

12.00-15.00 Linbanor och laserstrålar – lek stort med tygremsor!
Välkommen till en kreativ och lekfull workshop med textilkonstnären Statira Jazayeri där vi skapar en färgglad konstinstallation av tygremsor. Vi spänner, lägger och hänger upp remsor mellan träd, staket och andra föremål på lekplatsområdet. För den som vill finns också möjlighet att testa fläta, väva och knyta.

11:00-16:00 Loppis
Kom och fynda det du behöver eller sälj det du inte längre vill ha! Du som vill sälja tar med eget bord. Det är begränsat antal platser, så först till kvarn!


FOLKUNIVERSITETET//BALETTAKADEMIN//
KV (Liberagatan 42)

Välkommen till Folkuniversitetet på Liberagatan 42. Kreativa workshops och dansklasser, ingen föranmälan utan drop-in mellan 11-16

11:00-16:00 Kreativ verkstad med konstnär Lisa W Breitholz
Välkomna till en kreativ och lekfull workshop där vi skapar i olika material. Material finns framdukat så som färger, tyg, lera etc. Bara fantasin sätter gränser för vad ni kan skapa.

11:00-11:45 Jazzdans barn 7-9 år. Testa att dansa jazz med en av våra danspedagoger. Vill man sedan fortsätta under terminen så får man rabatt på kommande kurs som startar vecka 37. Danspedagog Emelie Junegren.

11:00-11:45 K-pop nybörjare 6-12 år – K-pop står för koreansk pop och är musik- och dansstilen som tagit hela världen med storm. Danspedagog Ayla Strandberg

12:00-12:45 Jazzdans 10-13 år. Testa att dansa jazz med en av våra danspedagoger. Vill man sedan fortsätta under terminen så får man rabatt på kommande kurs som startar vecka 37. Danspedagog Emelie Junegren.

13:00-13:45 K-pop nybörjare 6-12 år – K-pop står för koreansk pop och är musik- och dansstilen som tagit hela världen med storm. Danspedagog Ayla Strandberg

13:00-13:45 Barndans 6-8 år. Testa vår kurs i barndans med en av våra danspedagoger. Vill man sedan fortsätta under terminen så får man rabatt på kommande kurs som startar vecka 37. Danspedagog Emelie Junegren.

14:00-14:45 K-pop nybörjare 6-12 år – K-pop står för koreansk pop och är musik- och dansstilen som tagit hela världen med storm. Danspedagog Ayla Strandberg

15:00-15:45 K-pop nybörjare 6-12 år – K-pop står för koreansk pop och är musik- och dansstilen som tagit hela världen med storm. Danspedagog Ayla Strandberg

 

KONSTRUNDA

11.00-16.00 Öppet hus på Grens Livs Ateljéer, Lindholmsvägen 10
Huset som en gång i världen var livsmedelsaffär och charkuteri i familjen Grens regi rymmer idag flera olika verksamheter:

Anita Carlsson gör fantastisk keramik. Där finns också en konservatorsateljé.

Richard Hansson, musikalisk grafisk formgivare med design- och konstutbildning, visar konst, foto, grafisk form och sitt skivsläpp m.m.

Ove Andersson, föreläsare, lärare i metallhantering, i vars ateljé ”Oves universum” konst och vetenskap blandas.

Landskapsarkitekten Katarina Gunnarsson öppnar upp sin ateljé under dagen.

 

11.00-16.00 Öppet hus på Lindholmens Konstrum, Bror Nilssons gata

Flera konstnärer ställer ut och ateljéer håller öppet.

Lena Öritsland är fotograf och visar i entréplan på Bror Nilssons gata 12 delar av utställningen ”Arven efter varven” med bilder från Götaverkens nedlagda varvsmiljö, som ställdes ut på Sjöfartsmuseet 2022–2024. Entrén leder till Lindholmens Konstrum, där du kommer hitta verk av:

Mette Sjöberg Anthonsen som är diplomerad i Vedic Art; följer principer för att sätta en ram om det som vill hända – du bestämmer vad du vill se i de färgstarka akrylmålningarna. Utrymmet handlar om att ge plats för grundfrågan: Hur väljer vi att leva tillsammans? Mette är gästutställare på Lindholmens Konstrum.

Ann-Charlotte Norden skapar i färg och form i olja. På duk, trä, glas och stenar. Havet och skärgården inspirerar. Färgen är viktig och gärna stark. Bor på Lindholmen, nära till bryggor, vatten och båtar. Ann-Charlotte är gästutställare på Lindholmens Konstrum.

Eva Harrie målar med akryl och lägger ofta till kritor och kol. Också här är färgen viktig, men även ytorna i sig. Vad händer om en lägger lager på lager, skrapar, målar på igen och låter olika element skymta fram? Eva är medlem i ateljéföreningen Lindholmens Konstrum.

Susanne Rothlind gör små lerverk. Bemålade och stundtals broderade. Ibland får verken vara mjuka, ibland har de självtorkat. De innesluter ikoniska ting eller har sprängt sig loss ur leran och bara lämnat skärvor omkring sig. Susanne är ny medlem i ateljéföreningen Lindholmens Konstrum

11:00-16:00 Ateljé Trädet, Miraallén 57
Ateljé Trädet håller öppet under kulturdagen och säljer hantverkstillverkade produkter som sjalar och kläder till 50 % samt begagnade damkläder!

 

Varmt välkomna!

Detaljer

Datum:
7 september
Tid:
11:00 - 22:00
Pris:
Fri entré

Plats

Aftonstjärnan
Plåtslagaregatan 2
Göteborg, Sverige

Arrangör

Aftonstjärnan
Phone
072 155 7996
Email
info@aftonstjarnan.se