Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

3xReleasekalas: Anna-Karin Andersson + GRÅ + Livet Nord

20 maj, 2023 kl. 18:00 - 22:30

210 SEK (165 för pensionär, sjukskriven och studerande)

På årets andra KAKAFON FESTIVAL firas TRE DEBUTALBUM-SLÄPP!

Först ut denna kväll är Anna-Karin Andersson – en av den yngre generationens i särklass mest framstående folkmusiker som uppträder solo på hardanger-fela. Sedan den nybildade duon GRÅ som med stor finess och ett nära tilltal vurmar för den grå vardagen. Sist men inte minst Livet Nord – en veteran inom Göteborgs musikliv, tillika grundare av Kakafon Records, som också synts många gånger på Teater Aftonstjärnans scen. I kväll med stort band!

På scen

Kl.18 Dörrar öppnas

Kl.19 Anna-Karin Andersson

Kl.20 GRÅ

Kl.21 Livet Nord


AKT 1: ANNA-KARIN ANDERSSON
Gränsland – en karg och vacker plats fylld av mystik och gamla sägner. I gränslandet mellan Sverige och Norge hörs det magiska ljudet från hardangerfelan eka mellan berg och dal. Klart, stort och trolskt. Gränsland är också ett resultat av många års nyfikenhet, grävande i den norska folkmusiktraditionen och stor spelgläjde. På detta episka debutsoloalbum bjuder Andersson in lyssnaren till sin egen musikaliska värld av skira och vackra klanger blandat med kärvhet och tyngd. Med ett unikt framåtdriv och en sanslös förmåga att leka med rytmik och frasering, blandar hon traditionella folklåtar från Norge och Sverige med egna kompositioner i passionerat solospel på hardangerfela och fiol.

Anna-Karin Andersson – hardangerfela, fiol


AKT 2: GRÅ
Snett ljus genom fönstret. Vad faller ljuset på? Kanske är det på någonting vackert, kanske är det på någonting fult och trasigt, eller så kilar sig strålarna in i sprickorna mellan det vackra och fula. På en ö i Göteborgs södra skärgård såddes fröet till duon GRÅ när Johanna Björneke Wirgård spelade sina undanstoppade sånger för Petra Haraldson. GRÅ vill vara där i mellanläget och poetiskt beskriva och sjunga om när livet skaver och om när längtan vägrar att ge vika. GRÅ är lugnet och eftertanken, men också åren som gått; det grå i håret som är där för att stanna, det vilsamma gråa och den grå ledan. GRÅ berättar om den stora kärleken, men också om den lilla, om när det bara blev och kanske inte ens speciellt bra, om när man inte räcker till, om att röra sig framåt, om att våga sitta still i båten. Debutalbumet Snett ljus är poetisk vardag som skir akustisk visa – för den som stannar upp och lyssnar.

Johanna Björneke Wirgård – sång, gitarr
Petra Haraldson – sång, piano
Daniel Wejdin – kontrabas, gitarr
Gustav Davidsson – trombon
Therese Borglin – kör
Med flera…


AKT 3: LIVET NORD
Livet Nord har turnerat jorden runt med New Tide Orquesta och Kaja, varit verksam i en mängd andra grupper och föreställningar samt hörs spela på minst 60 album. Hon har drivit konsertserier och festivaler, fått kulturpris och utsetts till ”Årets Artist” på Folk- och världsmusikgalan. Först efter 25 år som frilansmusiker gör hon solodebut… Det började med poetisk cirkusföreställning om en liten flicka som sörjer en död fågel. Livet skrev musiken och medverkade i föreställningen. Så såddes fröet till soloprojektet och debutalbumet Paperbird. Livet breder här ut sina vida vingar och ger rymd åt sin förkärlek för möten mellan olika genrer. Paperbird bjuder på mäktig tröstpolska, ilsken minimalism, andäktig begravnings-marsch, balkansväng och sprudlande cirkusvals med mera. Omslaget pryds av en koltrast i papper, en fågel som sägs komma med dödsbud men som också står för tröst, mod, optimism och glädje. Paperbird är laddat med ett brett spektrum av känslouttryck och en kreativ mix av olika influenser.

Livet Nord – violinquinton, sång mm
Ellinor Rossing – viola
Sunniva Brynnel – dragspel
Martin Nurmi – saxofon
Lisen Rylander Löve – saxofon
Daniel Agebrand – trumpet
Daniel Wejdin – kontrabas
Klara Goliger – keyboards mm
Henrik Cederblom – gitarr
Petra Haraldson – piano
Alice Thorsell – violin
Ebba Westerberg – slagverk
Med flera…


Om Kakafon Records
Skivbolaget Kakafon Records grundades i Göteborg våren 2010 och flyttade till Siljansnäs 2017. Bolaget ger ut ord och ton, ofta färgade av folkliga traditioner, som via slingriga omvägar jorden runt förr eller senare slagit rot i svensk mylla. Instrumental musik, visor och poesi. Originellt, traditionellt, experimentellt.

Artister: Sara Parkman & Samantha Ohlanders, Loke, Navarra, Kaja, Lucas Stark, Gunnar Källström, Maja & Heurling & Sandström, Midnattsorkestern, Anna Ekborg, Fia Ekberg, Henrik Cederblom, Midvintervaka, Majornas 3dje Rote, Jonathan Hilli m.fl.

 

Detaljer

Datum:
20 maj, 2023
Tid:
18:00 - 22:30
Pris:
210 SEK (165 för pensionär, sjukskriven och studerande)

Plats

Aftonstjärnan
Plåtslagaregatan 2
Göteborg, Sverige

Arrangör

Aftonstjärnan
Phone
072 155 7996
Email
info@aftonstjarnan.se