Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Humoristen Dan Andersson

22 oktober, 2022 kl. 19:00 - 21:30

250 SEK

En djupdykning i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter.

Många tolkningar av Dan Anderssons diktning har gjorts men sällan har han framställts som en muntergök. KG Malm och Mika Olavi har djupdykt i Dan Anderssons svarta humorskatt bland kåserier, självmordsballader och satiriska dikter. Det är på tiden! För visst hade karln humor. Den mer ortodoxa hyllningskören behöver ej känna oro! Givetvis framförs även några av skaldens kända, vemodiga visor.

Daniel “Dan” Andersson

Var en svensk författare och poet, född 6 april 1888 i Skatt- lösberg i Ludvika kommun. Han hade på faderns sida anor från finska nybyggare. Dan växte upp under knappa förhållanden och reste redan som 14-åring ensam till USA för att se om där fanns bättre framtidsutsikter, men kom strax tillbaka. Under sin korta livstid hann han skriva sju böcker, 100-tals dikter, ett gäng kåserier samt krönikor. Han spelade fiol och tonsatte själv några av sina dikter. Dan Andersson omkom i rum 11 på Hotell Hellman, i Klarakvarteren i Stockholm, den 16 september 1920. Hotellpersonalen hade avlusat hotellrummet med vätecyanid och inte vädrat enligt föreskrifterna.


KG MALM
Är estradören, vissångaren, berättaren, författaren och skådespelaren som presenterar de visor han sjunger genom att berätta smått galna historier ur livet. Under åren har KG turnerat landet runt i över tjugo år, bland annat tillsammans med Lucas Stark och föreställningen ”Världens bästa Allan” – om Allan Edwall och hans visor. KG är även aktuell med boken ”Förlåt för den här gången” (2020), utgiven på Vildhallon. KG har bl. a. emottagit Taubestipendiet av Astri och Evert Taubes Vänner, Byggnads Kulturstipendium och Göteborg Stads kulturstipendium. ”KG Malm är den bäste uttolkaren av Allan Edwalls visor vi hört.” – Katrineholmskuriren ”KG Malm är en sann underhållare som får publiken att kvickna till och brista ut i skratt.” – Södermanlands nyheter

MIKA OLAVI
Är låtskrivare och artist som ständigt är aktuell med nya sånger och material. Vi har hört honom som programledare för Karlavagnen i Sveriges Radio och som sjungande kolumnist i Sverigefinska Popula i Sisuradio. Vi har sett Mika som programledare på SVT och hört honom som låtmakare av nyhetslåtar hos P4 Dalarna. Med gitarr, dragspel och humoristiska men likväl eftertänksamma texter har Mika minst sagt gjort sig ett namn på den svenska musikscenen. Han har nominerats till årets album och årets artist på Dalecarlia Music Awards, tilldelats Det alternativa Evert Taube-stipendiet samt Hansi Schwartzstipendiet på Västerviks Visfestival.

Foto: Sebastian Thorén.

 

Detaljer

Datum:
22 oktober, 2022
Tid:
19:00 - 21:30
Pris:
250 SEK
,

Plats

Aftonstjärnan
Plåtslagaregatan 2
Göteborg, Sverige
+ Google Map

Arrangör

Aftonstjärnan
Phone
072 155 7996
Email
info@aftonstjarnan.se