Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Musikafton: Ida Gillner – Shtoltse lider + Tzeitel

7 december, 2022 kl. 19:00 - 21:00

50 SEK

I höst återkommer Musikaftnar på Aftonstjärnan, musikprogram på nedervåningens kaféscen. Under tre onsdagskvällar bjuds det in till artistframträdanden i intimt publikformat, två olika akter per kväll. I pausen mellan akterna finns det möjlighet att köpa vin eller öl.

Akt 1: Ida Gillner – Shtoltse lider
Musikern och kompositören Ida Gillner framför egna tonsättningar av fyra jiddischspråkiga poeter. Samtliga kvinnor, med starka och modiga pennor, verksamma mellan de två världskrigen i en tid då jiddischkulturen blomstrade. En nära 100-årig modernistisk poesiskatt som fallit i historisk glömska ges här nytt liv i innerliga musikaliska tolkningar och engagerat berättande. Musiken återfinns också på albumet Shtoltse lider/Proud poems (2019), med duon Ida&Louise.

Ida Gillner – sång, piano, sopransaxofon, berättande, komposition.

Tolkade poeter i programmet: Anna Margolin, Celia Dropkin, Malka Heifetz Tussman, Rokhl Korn.

Akt 2: Tzeitel – Sprakande klezmer med glödande hjärta
Trion Tzeitel föddes ur tre musikers gemensamma längtan att få gräva djupare och förlora sig i klezmermusikens fantastiska myller av melodier, rytmer, klanger och storslagna känslor.

I över ett decennium har gruppen utforskat klezmern och dess gränsmarker och hittat en egen unik vrå av detta vida musiklandskap, där traditionella låtar får existera sida vid sida med nya skapelser.

Musikens kärna är dess berättelser och beröringskraft. Den pendlar mellan sorg och glädje, skratt och gråt. Från bubblande tvåtaktssväng till sorgfulla sånger och suggestiva kompositioner.

Med åren har Tzeitel etablerat sig som en av Sveriges främsta klezmergrupper med hundratals stämningsfulla konserter på svenska och nordiska scener. Med sin starka scennärvaro och personliga tilltal fångar de varje publik.

Anna Cochrane: fiol, altfiol

Christopher Andersson Bång: kontrabas

Sara Fridholm: dragspel, sång, piano


Medlemmar i Aftonstjärnans kulturförening får gratis entré!

Insläpp och servering från 18:00.

Varmt välkomna!

Detaljer

Datum:
7 december, 2022
Tid:
19:00 - 21:00
Pris:
50 SEK

Plats

Aftonstjärnan
Plåtslagaregatan 2
Göteborg, Sverige
+ Google Map

Arrangör

Aftonstjärnan
Phone
072 155 7996
Email
info@aftonstjarnan.se